Цемент

Цемент

Цемент, настільки широко використовуваний сьогодні в різних областях будівництва, відомий з найдавніших пір в різних своїх модифікаціях. Колись будівельники для створення швидкотверднучого скріплюючого розчину використовували вапно і гіпс, а також різні вулканічні породи і органічні речовини. Змішуючи їх з водою в різних пропорціях, стародавні майстри отримували розчини різного ступеня міцності.

Цемент того складу, до якого ми звикли сьогодні, був винайдений і почав випускатися тільки до середини дев’ятнадцятого століття. До нас ж він потрапив і того пізніше, коли в Польщі відкрилися перші цементні заводи. Склад цементу включає в себе вапно і різні глинисті породи, які сплавляють до утворення гранул – клінкеру. Далі клінкер змішується з гіпсом і ретельно подрібнюється в пил. Готовий цемент відноситься до сумішей, котрі виявляють гідравлічні властивості, тобто твердіють і набираючи необхідної міцністі при взаємодії з водою.

Залежно від того, які саме породи використовувалися при виготовленні цементу, виділяють різні типи даної речовини. Найпоширеніший на сьогоднішній день тип – це портландцемент, який виготовляється на основі перехідної породи від вапняку до глини – мергелю. Портландцемент також має безліч різновидів, кожна з яких найкращим чином підходить для різного виду робіт.

Незамінним в будівництві цемент робить його особлива міцність, здатність витримувати високі механічні навантаження, солідна стійкість до перепадів температур і хімічного впливу. Для маркування цементних сумішей використовується буква «М» і відповідна цифра, наприклад, 300, 500, 600 і так далі. Дане число показує, яке навантаження в кілограмах витримує квадратний сантиметр готового застиглого цементу. Цементи М-600 мають таку  міцність, що застосовуються для зведення військових об’єктів і стратегічних споруд.

При покупці свіжого цементу в мішках по 50 кілограм необхідно перевіряти термін виготовлення суміші, який вказується на мішку, а також при можливості перевірити якість на дотик, переконавшись що цемент прокидається крізь пальці і не утворює грудок.

Сподобалася стаття. Поділіться нею з друзями. Дякуємо!